CZY ISTNIEJE ZDROWY OLEJ – JAK SMAŻYĆ DBAJĄC O ZDROWIE?

Cooking Oil in different shaped bottles

Oleje roślinne zawierają wiele cennych składników w tym przede wszystkim kwasy omega 6 i omega 3. Jednak częste spożywanie smażonych potraw może negatywnie wpłynąć na zdrowie. W czasie obróbki termicznej w ten sposób w żywności powstaje wiele szkodliwych dla człowieka związków i substancji. A jak smażyć, by przygotować smaczne jedzenie i zachować szczupłą sylwetkę?

Postaw na zdrowe oleje roślinne

Częste spożywanie smażonych potraw może zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę, miażdżycę, nowotwory, nadciśnienie i otyłość. Dlatego w kuchni warto używać zdrowych olejów roślinnych takich jak:
– olej rzepakowy,
– słonecznikowy,
– kokosowy,
– olej lniany.

Smażenie na smalcu lub maśle należy ograniczyć do niezbędnego minimum, a do tego celu należy używać dobrej jakości wyrobów od znanych producentów. Sprawdź olej w gazetkach reklamowych – Gazetkowo.pl i wybierz dla siebie produkt, który dostarczy Twojej rodzinie niezbędnych składników odżywczych.

Jeśli smażenie ma być zdrowe, to nie może też trwać za długo. Żywność nie powinna znajdować się na patelni przez więcej niż 30 minut. Dlatego warto ją najpierw poddać wstępnej obróbce, na przykład w piekarniku. 

Na co warto zwrócić uwagę, podczas smażenia?

Podczas smażenia warto zadbać o jakość powietrza w kuchni. W tym celu włącz okap lub dokładnie przewietrz mieszkanie, aby szybko pozbyć się szkodliwych oparów. Jeśli smażenie ma być bezpieczne dla zdrowia, to żywność musi być dobrze osuszona, a patelnia mocno rozgrzana.

W przypadku niektórych potraw, zamiast oleju możesz użyć oliwy z oliwek, która nie wykazuje właściwości genotoksycznych. Poza tym to ważne, by nie wykorzystywać wielokrotnie tego samego tłuszczu. Po usmażeniu potrawy należy wyrzucić zużyty olej, ponieważ zawiera wiele niezdrowych substancji, które przyczyniają się do powstawania chorób cywilizacyjnych.

Nowy olej można kupić w doskonałej cenie, korzystając z informacji regularnie publikowanych na Gazetkowo. Dino to jedna z sieci, w której znajdziesz swoje ulubione produkty w atrakcyjnej cenie. 

Jaki olej wybrać do smażenia?

W trakcie smażenia poszczególne oleje mogą się zachowywać w odmienny sposób. Obecnie warto zdecydować się na oleje nowej generacji, które składają się ze zmodyfikowanej kompozycji kwasów tłuszczowych. W efekcie takie produkty charakteryzują się obniżoną zawartością kwasów wielonienasyconych i podwyższoną zawartością kwasów jednonienasyconych.

Do opisanych wyrobów zalicza się:
– olej słonecznikowy,
– kukurydziany,
– arachidowy,
– rzepakowy,
– sojowy.

Dobrym wyborem będzie również naturalny olej bawełniany, arganowy i z awokado. Bardzo wytrzymałym i zdrowym produktem jest także oliwa z oliwek, która ma w swoim składzie wiele antyoksydantów i wspaniale radzi sobie ze smażeniem różnego rodzaju potraw.

Częste smażenie nie jest zalecane zarówno przez lekarzy, jak i przez dietetyków. Nie oznacza to jednak, że musisz całkowicie zrezygnować z tej formy przyrządzania posiłków. Chrupkie i aromatyczne potrawy możesz uzyskać, stosując dobrej jakości oleje i oliwę z oliwek.

Podczas smażenia warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach, dzięki którym skutecznie ograniczysz negatywny wpływ toksycznych substancji na Twój organizm. Taka obróbka termiczna nie powinna trwać więcej niż 30 min, a po tym czasie możesz wygodnie podgrzać mięso w garnku lub w piekarniku.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*