WYKRYTO BAKTERIE COLI – PONAD PÓŁ TYSIĄCA OSÓB BEZ BIEŻĄCEJ WODY DO SPOŻYCIA

(GMINA ŁOBEZ) W piątek 6 października Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Łobzie wydał komunikat w sprawie braku przydatności wody do spożycia z wodociągu Trzeszczyna, gm. Łobez zaopatrującego 549 mieszkańców miejscowości: Trzeszczyna, Przyborze i Dalno.
W próbkach wody pobranych w dniu 4 października stwierdzono obecność bakterii grupy coli.
W związku z tym mieszkańcy tych trzech wiosek muszą przestrzegać następujących zasad:
1. woda z kranu nie może być spożywana ani używana do gotowania posiłków,
2. woda nie może być używana do mycia owoców, warzyw, naczyń kuchennych i prania,
3. woda nie nadaje się do kąpieli, mycia zębów, przemywania otwartych zranień,
4. woda może być wykorzystywana do celów sanitarnych, tj. WC.
Spółdzielnia Mieszkaniowa „Nadzieja” zarządzająca wodociągiem Trzeszczyna została zobowiązana do zapewnienia zastępczego źródła zaopatrzenia w wodę do spożycia oraz podjęcia działań naprawczych celem doprowadzenia jakości wody do obowiązujących wymagań.
W sobotę rano pojawił się beczkowóz z wodą zdatną do spożycia, ale tylko po przegotowaniu.
***
Zakażenie bakterią Escherichia coli najczęściej prowadzi do zatrucia pokarmowego. Jednak u niektórych osób bakteria E. coli (pałeczka okrężnicy) może doprowadzić do ciężkich infekcji – zapalenia opon mózgowych, a nawet sepsy, która w połowie przypadków kończy się śmiercią.
Escherichia coli (E.Coli, bakteria EHEC) czyli pałeczka okrężnicy, bo taka jest jej medyczna nazwa, to gram ujemna bakteria, należąca do rodziny Enterbacteriaceae. Pod tym określeniem kryje się ok. 200 różnych bakterii, należących do tego samego gatunku. Jest to bardzo popularna bakteria, wchodzi ona w skład fizjologicznej flory bakteryjnej jelita grubego człowieka i zwierząt stałocieplnych. I tam czuje się na swoim miejscu, nie czyniąc organizmowi krzywdy, a wręcz przeciwnie – w jelicie spełnia ona bowiem wiele pożytecznych funkcji – uczestniczy w rozkładzie pokarmu, przyczynia się do produkcji witamin z grupy B i K.
E.coli, tak pożyteczna w jelicie grubym, w innych miejscach organizmu okazuje się bardzo niebezpieczna. A, w pewnych sprzyjających okolicznościach, potrafi bardzo szybko się przemieścić.
Skutki zakażenia bakterią E.coli zależą od rodzaju szczepu, ilości spożytych bakterii i układu odpornościowego chorego. Jednak tego typu bakterie są szczególnie niebezpieczne dla dzieci, osób starszych i osób z obniżoną odpornością.
Zwykle E.coli powoduje jedynie zatrucia pokarmowe, co wywołuje objawy, takie jak wymioty i ostre biegunki. Jednak gdy dostanie się do układu moczowego, może stać się przyczyną poważnej infekcji. Ta właśnie bakteria jest najczęstszą (60-80 proc.) przyczyną zakażeń dróg moczowych. Czynnikiem sprzyjającym jest cewnikowanie – ok. 80 proc. cewnikowanych mężczyzn i 30 proc. kobiet ma bakteriurię. Bakteria E.coli może doprowadzić m.in. do zapalenia cewki moczowej, zapalenia pęcherza czy też do odmiedniczkowego zapalenia nerek. E.coli jest najczęstszą pałeczką gram ujemną, która wywołuje sepsę.
E. coli jest drugim czynnikiem etiologicznym, po Streptococcus agalactiae, zapalenia opon mózgowych u noworodków. Niektóre szczepy mogą powodować zapalenia otrzewnej, czego powikłaniem może być sepsa.
Na szczęście są to dość rzadkie przypadki – zakażenie E.coli najczęściej kończy się zatruciem pokarmowym, choć i ono mogą mieć różny przebieg. W wyniku zakażenia może dojść do wyniszczających biegunek choleropodobnych, czerwonkopodobnych, do krwotocznego zapalenia jelit, a w następstwie do zespołu mocznicowo-hemolitycznego (tacy chorzy muszą być m.in. dializowani) i zakrzepicy. (info: poradnikzdrowie.pl)